Ik kom thuis tot rust, slaap weer goed en voel me prettig.

2005
Doodziek voelde ik me de hele dag. Gezondheidsklachten waar niet direct een oorzaak voor was te vinden. Maar, zodra ik in de caravan vertoefde, knapte ik snel op. Dit herhaalde zich keer op keer. De oorzaak van mijn ziek-zijn moest dus thuis liggen. Ik kwam er achter dat thuis ik ziek werd van de electro-magnetische velden (EMV).
Wat nu?

2006
Wilde ik van mijn klachten afkomen dan zou ik toch heus aan de slag moeten. Stappen gaan zetten. Eerst heb ik informatie ingewonnen en daarna een meetspecialist laten komen. Hij constateerde dat de Dect-telefoons van de buren sterk door de muren heen straalden. De router gaf draadloze signalen. En van buiten kwam er straling van de zendmasten naar binnen. Het advies van de meetspecialist was om ramen en muren af te schermen en de router te vervangen. Dit hebben we gedaan en het gaf meteen een flinke verlichting van mijn klachten. In de jaren daarna bleef ik toch nog tobben met mijn gezondheid.

2011
Inmiddels werd er steeds meer bekend over EMV en ook dat “vuile” stroom flinke gezondheidsklachten kon veroorzaken. Ik was toe aan een volgende stap en heb Jan Hulsbos om advies gevraagd om ons huis verder te saneren. Hij kwam met flinke koffers meetapparatuur en een stappenplan. Hij vertelde ons dat we bij de basis moesten beginnen en dat is: Het hele electriciteitsnet doormeten. Dit heeft hij gedaan. Zijn conclusie was dat er veel gesaneerd moest worden. Dit hebben we laten doen. Al met al was het een hele operatie waar ik wel doorheen moest. Ik heb er veel van geleerd, met name hoe sterk “vuile” aarde mij aanpakt. Daar ben ik nog steeds verbaasd over. Tussendoor stond Jan altijd klaar om tussentijds te controleren, te meten en om advies te geven. Jan betekende voor mij een flinke steun in de rug en dat had ik ook wel nodig. Het was goed dat hij een duidelijk plan van aanpak had waardoor ik goed wist waar ik aan toe was. Ons huis is nu zo goed mogelijk gesaneerd. Straling van buiten wordt tegengehouden waar nodig, en van binnenuit is het nu ook “schoon”.

Wat heeft het me dit alles mij opgeleverd?
Ik ben enthousiast! Zo enthousiast als een electro-overgevoelige maar kan zijn. Binnenshuis kan ik me weer voelen zoals ik ooit was. Ik kom thuis tot rust, slaap weer goed en voel me prettig. Dit houdt nu al anderhalf  jaar stand. Ik ben sterker geworden en beter,  langer bestand tegen EMV en ik ga niet meer echt onderuit.

Ineke v.d. K.

Eindelijk weer een gezond huis!

Grote dank aan Jan Hulsbos.
Mede dankzij hem zit ik inmiddels weer (in een) gezond thuis.

In mei 2008 ben ik verhuisd naar mijn huidige woning. Al op het moment dat ik er kwam wonen stond een GSM-mast vlakbij mijn huis, zonder enige obstakels straalt deze mijn woning (die bestaat uit een enorme glazen pui en alleen al 5 grote ramen rondom in de woonkamer) binnen. In april 2010 is Jan Hulsbos via EHS bij mij thuis geweest voor een meting om alle laag- en hoogfrequente straling in kaart te brengen. Er bleek in het hele huis (door de ongunstige ligging t.o.v. de GSM-mast) sprake van een sterkte van 200 afkomstig van de GSM-mast. Jan heeft maatregelen (afschermmaterialen) aanbevolen, die ik vervolgens heb getroffen in mijn woning.

Ik voel mij sinds de afscherming in mijn woning een stuk vitaler. Ik slaap beter en heb veel meer energie. Ik voel mij weer gezond en fit. Ik ben slechts ervaringsdeskundige op dit gebied en heb verder erg weinig kennis van dit soort wetenschap. Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat ik mij een stuk gezonder voel. De volgende keer dat ik een huis koop, vindt er naast een bouwkundige inspectie van het huis ook een inspectie door Jan Hulsbos plaats!
Dankzij hem heb ik er inmiddels (weer) alle vertrouwen in dat ik voorlopig met een gerust en gezond hart in mijn huis kan wonen.

G.v.d.K, jurist

Na een jaar ben ik dan ook weer een ander mens!

Ik ben Arie van Rossum eigenaar van een Groenrijk tuincentrum in Hellevoetsluis.
Al meer dan 25 jaar ben ik zelfstandig ondernemer. In mijn middelgrote tuincentrum werken  25 medewerkers.
Omdat het bedrijfsterrein zo’n 250 meter lang is liep ik de hele dag met een decttelefoon op zak. In de zaak hingen diverse versterkers (repaeters) om het signaal te versterken om de lange afstand te overbruggen. Ook mijn  mobiele telefoon had ik in mijn zak en tevens hingen er routers op in de winkel voor draadloze communicatie met ons automatiseringsprogramma. Enkele jaren geleden ging mijn gezondheid steeds verder achteruit een veelvoud aan (vage) meest uiteenlopende klachten openbaarde zich en verergerden steeds. Sinds twee jaar toenemende niesbuien. Begonnen met een paar keer op een dag. Het begon met overdag wat niezen maar werd heel vaak niezen per dag en ging zelfs over in een gevoel van verkoudheid de hele dag door. Ik moest s’ nachts steeds vaker naar de WC. Ik kreeg toenemende concentratieproblemen. Ik kreeg de boel niet snel genoeg meer op een rij. Ik sliep slecht. Droomde veel en kwam s’ochtends doodmoe uit bed. Overdag was ik moe, moe en nog eens moe.

Ik dacht eerst aan stress of een soort burn out. Maar op mijn werk was daar geen aanleiding voor. In tegendeel na vele jaren hard werken van 60 tot 80 uur per week was er juist meer tijd voor een normaal (privé) leven. Ook had ik iedere dag pijn in mijn nek vooral als ik uit bed kwam. Ik dacht dat het aan mijn matras lag die we net nieuw hadden. In mijn linkerbeen  voelde ik steeds vaker een soort prikkeling en in mijn rechtervoet kreeg ik steeds vaker een pijn scheut als ik uit mijn bed stapte. Ik voelde, ik noem het maar geladen aan. Ik liep vaak als niemand het zag in het bos of in een vertrek waar ik alleen was, met de handen te schudden. Ik wist toen alleen niet waarom. Het voelde als een soort belasting die ik van me afschudde en  het voelde na het afschudden  beter aan. S’ochtends moest ik heel lang douchen om mezelf weer een beetje fit te voelen. Net of ik iets van me af moest spoelen. Vooral in bed had ik last van oorsuizen en hartritmestoornissen.

Op een gegeven moment las ik in de krant een artikel over straling van met name decttoestellen. En hoewel ik er al eens vaker over gehoord had viel nu pas het kwartje.
Ik heb toen de stekkers van  2 DECT toestellen er uit getrokken(waarvan er één naast mijn bed stond) en weer een telefoon aan een draad er in gedaan. In de meterkast zat ook een repaeter om binnen het bereik van het dectsysteem te blijven van onze zaak naast ons huis. Ook deze heb ik verwijderd. Na enkele weken namen diverse klachten al af. En ik besloot iemand op te zoeken die het huis door kon meten waardoor ik echt goed kon nagaan waar er nog meer bronnen van electrosmog zaten.

Op internet stuitte ik op de naam van Jan Hulsbos. We maakten een afspraak. Hij heeft alles doorgemeten. Doordat zijn meetapparatuur straling ook hoorbaar maakt, maakte dit veel indruk. Ik herinner me nog goed hoe hij de straling van de magnetron tot buiten het huis goed kon meten. De magnetron lekte namelijk.  Het gaf daar nog het geluid van een brommer zonder uitlaat. Daar schrokken we behoorlijk van. Ook het stralingsniveau boven de toetsen van een laptop maakte veel indruk. Ook meette hij het verschil in electromagnetische velden in de slaapkamer als er wel stroom op het lichtnet stond en wanneer de stop er uit was. Ik daar zagen we indrukwekkende waardes verschijnen. We hadden n.l. geen geaarde stopcontacten op de bovenverdieping. Bij onze kinderen stond ook constant een klein beetje stroom op het toetsenbord van hun computers. Op zijn advies heb ik diverse maatregelen genomen. Magnetron eruit. Alle stopcontacten en lichtpunten aarden en speciale kabels voor de computers. Maar ik volgde ook simpele adviezen op. B.v. mijn mobiel niet altijd bij me dragen maar als ik ergens zit op kantoor of auto zit leg ik hem altijd van mij af. S’nachts heb ik hem uit. De decttelefoons zijn vervangen door ecodect toestellen Ik heb het geluk dat mijn huis vrij staat en enigszins op afstand van de stedelijke bebouwing dus ik had gelukkig geen last van straling die de buren mij bezorgden. Ook heb ik geen hoogspanningsmasten of UMTS masten in mijn directe omgeving.

Al met al zijn veel van mijn klachten met een half jaar vrijwel verdwenen of sterk afgenomen.
• Het niezen neemt iedere dag sterk af. En is na een jaar verdwenen.
• Nachtelijk bezoek aan de WC is er nog slechts sporadisch.
• Concentratie zeer sterk verbetert. Rustig in het hoofd.
• De prikkeling in mijn  linker been is weg.
• Pijn in de rechtervoet is verdwenen.
• Ik slaap veel beter en rustiger. Droom steeds minder en na het installeren van een netvrijschakelaar slaap ik weer heerlijk en kom uitgerust uit bed.
• Ik heb geen nekpijn meer uit bed en voel me overdag steeds fitter en energieker
• Ik voel me niet meer geladen. En heb niet meer de neiging om mijn handen af te schudden.
• Het oorsuizen en de hartritmestoornissen nemen af en met wat extra ondersteunende middelen van een natuurgeneeskundig arts zijn ook die na een jaar verdwenen.

Na een jaar ben ik dan ook weer een ander mens.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat de ene mens meer gevoelig voor electrosmog is dan de ander. We zijn in ons gezin met z’n zessen. Waarvan ik er het meeste last van heb. Het vervelende is dat het zulke uiteenlopende klachten kan veroorzaken waarvan je vaak pas achteraf kan zeggen “hé dat kwam er dus ook van”. Ik raad iedereen aan die vage klachten heeft waarvan de dokters zeggen dat het tussen de oren zit of er geen raad mee weet zich af te vragen of het iets met elektromagnetische straling te maken zou kunnen hebben. Ik en mijn gezin hebben veel aan het onderzoek en de adviezen van Jan Hulsbos gehad. De oplossingen die hij geeft hoeven niet direct veel geld te kosten. Heel veel dingen komen neer op bewuster omgaan met de apparaten die elektrosmog veroorzaken. Ik kan in ieder geval iedereen een onderzoekje aanbevelen.

De klachten van toen zijn nu verdwenen

Mijn ervaring met metingen van en bescherming tegen straling.

Bij het plaatsen van een watervitalisator (van Leliveld) in ons huis, om onze vitaliteit en daarmee onze weerstand tegen straling te verhogen, adviseerde de (zeer gevoelige) monteur om iets aan ons huis te laten doen i.v.m. de zeer hoge belasting van straling en magneetvelden. Deze, ons onbekende man, kon zo voelen wat de straling voor klachten gaf bij mij en mijn gezinsleden. Eerlijk gezegd viel mijn mond open. En zijn advies volgden wij op.

Wij schakelden De Bouwbioloog in, die kwam meten en ons aan de hand van richtlijnen die in Duitsland gehanteerd worden, adviseerde hoe en wat te saneren.
Bijzonder prettig vond ik het dat hij adviezen gaf zonder de te maken kosten uit het oog te verliezen.
De sanering bestond uit het plaatsen van vitrage met koper erin geweven, op de slaapetage. Zo wordt een groot deel van de straling gereflecteerd. Er staan GSM en UMTS zenders op een afstand van 50 m van ons raam. Ook plaatsten we twee net-vrij-schakelaars, zodat er ’s-nachts geen spanning, afkomstig van het netwerk en onder invloed van de betonnen vloer, op onze lijven staat. Verder kregen wij tips over stekkerdozen met dubbelpolige schakelaars, gebruik van computers e.d.
In welke mate de sanering van onze woning heeft bijgedragen aan ons welzijn, kan ik moeilijk zeggen. We werken op meer manieren aan onze gezondheid, maar mijn klachten van toen, die ondanks behandeling niet verbeterden, zijn nu verdwenen. Over de klachten van mijn huisgenoten kan ik weinig zeggen. Die zijn wel veranderd, maar zij zijn het huis uit. Een ding weet ik wel. Het werkt zeer goed tussen mijn oren. Niet om iets naar beneden te halen, maar ik voel me prettiger te weten beschermd te kunnen slapen. En al zou het zelfs alleen tussen mijn oren werken, als je klachten hebt vanuit je angsten, zijn die klachten er ook werkelijk.

Ik ben blij en tevreden met de geleverde dienst van De Bouwbioloog.
A.A. W. van A.

Het huis is weer een plek waar ik prettig verblijf!

Al enkele jaren had ik wat last van elektrostress, maar begin 2012 werd het opeens veel erger en had ik last van heel veel zaken. Dat ik er last van had was duidelijk, maar wat welke impact had was me niet duidelijk en al helemaal niet wat ik er aan moest doen. Eerst dacht ik dat het “de intelligente energiemeter” was in de meterkast die regelmatig een signaal uitzond. Bij de plaatsing daarvan waren mijn klachten erger geworden. Maar vervanging ervan loste de problemen niet op.

Ik ging op internet zoeken naar oplossingen hiervoor. Dan kom je van alles tegen. Bepaalde tekens die je op de muur moet hangen en dan uitkloppen, een soort kooi om je bed heen maken zodat je rustig sliep, mensen die in Zweden in de bossen zijn gaan wonen etc. Ik zocht op electrostress en elektrische straling, maar kwam helaas niet direct op de ESH uit. Uiteindelijk kwam ik terecht op de site van Jan. Het begrip bouwbioloog was voor mij nieuw. Maar daar stond een nuchter verhaal waarin het ging over meten en maatregelen nemen, dus ik dacht laten we daar maar eens een afspraak maken voor advies, want ik zag door de bomen het bos niet meer.

Jan is komen meten. Dat viel niet mee, want de spanning op het electriciteitsnet bleek te hoog te zijn doordat de aardlek niet goed functioneerde. (Dit zat vroeger op loden waterleidingen. Dit is tegenwoordig kunststof, de aardpennen die geslagen zijn een jaar of vijftien geleden bleken niet diep genoeg te zijn).
Er werden nieuwe aardpennen geslagen (gewoon door een regulier bedrijf, want ook aan de reguliere normen werd niet voldaan), heel veel dieper dan de pennen die we hadden.
Verder bleek dat de wifistraling van de buurman (die twee wifi’s had staan) nogal een belasting te zijn en bleek ik daarop op duidelijk te reageren (tijdelijk uitgezet toen buren met vakantie waren). De buren waren zo vriendelijk om de wifi die tegen onze muur aanstond te vervangen door een vaste leiding.

Toen is Jan opnieuw gaan meten. Doel was de belasting in huis en dan met name in de slaapkamer zo laag mogelijk te maken. Dit met het idee dat een mens een bepaalde belastbaarheid heeft en dat als je met name ‘s nachts je niet belast wordt je overdag weer wat meer kunt hebben. Dit leidde tot de installatie van een aantal netvrijschakelaars en vervanging van een aantal computerkabels. Dit was nog wel een klus, netvrijschakelaars waren bv. in eerste instantie niet goed afgesteld.

Het huis is weer een plek waar ik prettig verblijf en ook buiten de deur is het de laatste tijd goed gegaan. Zo zijn we met oud en nieuw een paar dagen in een lokatie met wifi geweest zonder dat ik daar last van had. Ik kan weer langere tijd op de computer werken en gebruik ook mijn mobiele telefoon weer (al staat die meestal op de vliegtuigstand). Hoe het verder gaat weet je natuurlijk nooit, we zullen het zien.

Ik heb veel aan de adviezen van Jan gehad. Hij pakt de zaken op een onderbouwde technische manier aan (heeft ook een achtergrond in de bouw), is altijd bereid om zaken uit te leggen en e-mails met nieuwe vragen te beantwoorden.

Sietske (45)

Tot mijn grote verrassing heeft één van zijn metingen onverwacht een slaapprobleem opgelost.

Jan Hulsbos was bij ons omdat ik vermoedde electrostress te ondervinden op mijn werkplek. Tegelijk was ik wel benieuwd (en wat bezorgd) of de elektriciteitsmasten in onze buurt veel straling tot in ons huis geven. Wat mij aan zijn aanpak beviel, was dat hij geen paniekzaaier wil zijn, over allerhande meetapparatuur beschikt en de resultaten beoordeelt naar de normen van de bouwbiologie. Zelfs gillende meters kunnen een ‘matige belasting’ betekenen. De resultaten van zijn bezoek waren aan de ene kant geruststellend, maar hebben wel tot wat praktische oplossingen geleid waar ik direct de werking van heb ondervonden. Tot mijn grote verrassing heeft één van zijn metingen onverwacht een slaapprobleem opgelost.

Erna